۱۹ مهر ۱۳۹۶ | ۰۸:۴۷ کد خبر : ۱۳۰۵۷ اخبار و رویدادها
برگزاری نشست تخصصی فرهنگی با رویکرد « گفتمان سازی در الگوهای رفتاری و مصادیق امر به معروف و نهی از منکر» در مجتمع دانشگاهی پیامبر اعظم (ص) واحد تهران مرکزی-مهر۹۶ به همت اداره دانشجویی و فرهنگی مجتمع دانشگاهی پیامبر اعظم (ص) واحد تهران مرکزی همزمان با دهه دوم محرم نشست تخصصی فرهنگی با رویکرد « گفتمان سازی در الگوهای رفتاری و مصادیق امر به معروف و نهی از منکر» با حضور مسئول امور فرهنگی و اجتماعی و جمعی از دانشجویان در روز دوشنبه مورخ ۱۷/۷/۹۶ برگزار گردید . در این نشست حجت الاسلام ‌والمسلمین امیر عباس عبداللهی، پژوهشگر مرکز اسناد انقلاب اسلامی در خصوص الگوهای رفتاری امر به معروف و نهی از منکر به سخنرانی پرداخت . ایشان با اشاره به آن که بحث گفتمان سازی یکی از بحثهای رایجی است که پایه و اساس آن باید در دانشگاه باشد ولی متاسفانه در داشگاه به صورت تئوری اجرا نشده است و به جای اینکه ازدانشگاه به جامعه انتقال یابد بیشتر از سطح جامعه به دانشگاه منتقل می شود گفت بحث بر آن است که یک معلم یا دانش آموز چگونه الگوهای رفتاری را به صورت تئوری در آورده اند و باید دید که در سطح جامعه الگوهای رفتاری چقدر مورد قبول واقع شده است وچگونه این مبانی رفتاری ومباحث اجنماعی را در قالب زندگی خود پیاده کرده ایم . وی اظهار داشت « گافمن » می گوید : « گاهی صحنه زندگی مثل صحنه تئاتر در نقش یک قاضی هستیم ولی در باب قضاوت آن ، علم و آگاهی نداریم و یا به عنوان پدر ،مادر و یا یک مجرم ظاهر می شویم ولی در آن حیطه ، علم کافی نداریم .» گافمن همچنین می گوید:« یک فرد می‌تواند نقش های مختلفی در جامعه داشته باشد مثلا پدر ،مادر و یا نقش همسر که خیلی از این افراد در اثر تداخل نقش های خود ممکن است دچار تناقض شده و باعث افسردگی و یا خودکشی شوند ، چرا که او نتوانسته است نقشهای خود را درست ایفا کند. پیامبر اکرم (ص) می فرمایند : انسان باید همیشه دنبال علم باشد پس همه ما دانشجو هستیم ولی آیا روح و رفتار ما رفتار یک دانشجو واقعی است ؟ سرانه مطالعه یک دانشجوی ما یک ونیم ساعت است که قابل قیاس با کشورهای پیشرفته نیست . وی در ادامه سخنان خود افزود یکی از مسائلی که در بررسی رفتارها با آن مواجه بوده و در گفتمانها شکست می خوریم ، این است که مخاطب خود را نمی‌شناسیم چرا که مخاطب به عنوان مثال دانشجوتمام وقت خود را در اختیار استاد نمی گذارد متاسفانه در حال حاضر همه درگیر فضای مجازی هستیم . در گذشته اساس خانواده مدور و دایره ای شکل بود و افراد خانواده با هم تعامل و گفتگوداشتند . پس از ظهور صنعت سینما محور خانه ها تلویزیون شد ومدل خانواده به شکل U درآمد و امروزه با ورود فضای مجازی اساس خانواده به شکل عصا در آمده یعنی انزوای مطلق افراد خانواده،که با هم در یک خانه بوده ولی هر یک داخل گوشی موبایل خود غرق هستند و خیلی از گفتمانهای ما و رفتارها نیز بر همین مبنا است. بحث فرهنگ و تئوری نمودن یک مولفه در فضای خانه زمان بر است . مثلاٌ در بحث نماز که خانواده ها از این مسئله در مورد فرزند خود شاکی هستند و پیامبر اکرم (ص ) در این رابطه می فرماید باید فرزندانمان را از کودکی به نماز خواندن عادت دهیم . پس یک شبه نمی شود فرزند را نماز خوان کرد چرا که گفتمان سازی تدریجی است و مثل یک نهالی می‌ماند که ده سال پس از کاشت به بار می نشیند . وی با تأکید بر آن که روابط بین افراد خانواده سرد شده است و والدین تنها وظیفه خود را تامین مایحتاج فرزندان می دانند و ارتباط بین افراد به دلیل مشغله زیاد کم است و به همین دلیل فرزندان درس محبت را از خانواده یاد نمی گیرند و در نتیجه کسب محبت از مهد کودک و مدرسه و زمانی که وارد دانشگاه می شوند با کوچکترین توجه جذب می شوند ، متذکر نمود : شرط موفقیت در گفتمان سازی تک بعدی نبودن است .گفتمان سازی باید ارشادی باشد نه اجباری و البته در بیشتر تعاملاتی که داریم بحثها اجباری است و اگر اجباری باشد عکس العمل فرد مقابل را در پی خواهد داشت . ایشان در خاتمه صحبت های خود گفت : برای گفتمان سازی باید قول ، عمل و رفتارمان یکی باشد و دلیل جذب مردم جزیره العرب به اسلام که در یک محیط بدوی و وحشی زندگی می‌کردند قول ، عمل و رفتار پیامبر (ص) بود . پس اگر می خواهیم از یک گفتمان به عنوان یک گفتمان قالب استفاده کنیم باید خود را با گفتمانمان تطبیق دهیم . سخنران در انتها به سوالات شرکت کنندگان پاسخ گفت .